Selecteer een pagina

Welke RC-waarden voor isolatie zijn nodig voor je project en wat zijn de eisen? Je leest het op deze pagina.

Een van de belemmeringen die uit de eerste interviews met woningcorperaties kwam, was de RC-waarde bij renovatie. Wanneer moet er bij de renovatie van een hogere RC-waarde worden uitgegaan, zoals beschreven bij renovatie volgens bouwbesluit? In sommige gevallen kan door de dikte biobased materiaal gezien worden als een belemmering.

Een mogelijke oplossing is de aanvraag van een experimenteerbepaling. Daarom hebben we binnen de bouwsteen als eerste stap samen met experts onderzocht hoeveel ruimte er is voor biobased toepassingen.

 

Hieronder staat de inhoudelijke toelichting van deze groep. Samenvatting: er kan gelukkig meer dan we dachten. Vraag van ons aan jou: kan jij met deze toelichting ook biobased uit de voeten? Of heb je nog vragen? Stel deze gerust aan Daan Jongejan.

 

De RC-waarde geeft het isolerend vermogen van de hele bouwconstructie aan. Hierbij geldt dat hoe hoger de RC-waarde is, hoe beter het gebouw de warmte binnenhoudt. Het bouwbesluit (BBL) bepaalt welke RC-waarde een gevel, dak of vloer moet hebben. Het BBL stelt zwaardere eisen aan de RC-waarde bij nieuwbouw dan bij renovatie:

 

Constructie        Nieuwbouw        Renovatie

Gevels                  Rc 4,7 m2 K/W    Rc 1,3 m2 K/W

Daken                  Rc 6,3 m2 K/W    Rc 2,0 m2 K/W

Vloeren               Rc 3,7 m2 K/W     Rc 2,5 m2 K/W

 

Bij renovatie is de RC-eis dus lager en bieden biobased materialen veel mogelijkheden. Wel hebben biobased materialen om dezelfde RC-waarde te realiseren soms meer volume nodig dan traditionele materialen.

 

Soms valt een renovatie onder de nieuwbouweisen van het BBL. Dan is er dus een hogere RC-waarde vereist. Dit kan isolatie met biobased materialen lastig maken, bijvoorbeeld als de ruimte in de muren beperkt is. Maar wanneer valt een renovatie onder het nieuwbouwregime van het BBL en wanneer niet?

 

Geen sprake van ingrijpende renovatie (dus lagere RC-waarden) bij:

  1. na-isolatie van een spouwmuur: het na-isoleren van de spouwmuur of het aanbrengen van isolatie aan de binnenzijde van een enkelsteensmuur wordt niet beschouwd als een ingrijpende renovatie omdat het geen betrekking heeft op de integrale gebouwschil.
  2. vervanging van gevelelementen zonder structurele wijzigingen: bijvoorbeeld het vervangen van ramen of het aanbrengen van nieuwe gevelbekleding zonder wijzigingen in de structuur of isolatie van de gevel.

 

De nieuwbouweisen gelden bij renovatie als deze renovatie ingrijpend is. Er is alleen sprake van een ingrijpende renovatie als de totale uitwendige scheidingsconstructie voor meer dan 25% van de geveloppervlakte wordt vervangen. Meestal valt na-isolatie volgens de definitie van de integrale bouwschil niet onder grootschalige renovatie, omdat niet hele delen van de bouwschil (dakbeschot, binnen/buitenblad) worden vervangen.

 

Wel sprake van ingrijpende renovatie (hogere RC-waarden) bij:

  1. volledige vernieuwing van de gevel: als een gevel volledig wordt opengelegd en vernieuwd, inclusief het binnenblad of isolatiematerialen. Dit komt doordat de integrale gebouwschil wordt aangepast. Er is sprake van de integrale gebouwschil als de totale uitwendige scheidingsconstructie wordt vervangen.
  2. vernieuwing van meer dan 25% van de geveloppervlakte: bijvoorbeeld als een groot gedeelte van de gevel wordt aangepakt. Denk aan het vervangen van oude materialen door nieuwe, het aanbrengen van extra isolatie over de hele gevel of significante structurele aanpassingen.

 

De meeste renovaties kunnen dus gewoon volgens de renovatie-eisen worden uitgevoerd en bieden kansen voor biobased isoleren. Heb je nog vragen? Mail Daan.